Veri Kurtarma Hizmetleri
Veri kurtarma, depolama cihazlarındaki bilgilerin, herhangi bir nedenle kaybedilen, yanlışlıkla silinen, bozulan veya erişilemez hale gelmesi, ulaşılamaması durumunda, bilgilerin yeniden ulaşılabilir hale getirilmesini, bir başka deyişle kaybolmuş bilgilerin geri getirme işlemidir.
Şirketler için gerekli olan kaynakların başında ticari program veri tabanları ve dataları gelmektedir. Logo, GMSS, Zirve, Akınsoft, Axasoft, Eta, Likom, Neptün gibi hazır ticari programların yanında, şirketler kendi bünyelerinde ya da dışarıdan kendi ihtiyaçlarına göre özel yazılım birçok farklı ticari yazılım programları kullanılmaktadır. Bu ticari programların datalarının bulundukları hard disk server, network vb. veri depolama alanlarının fiziksel olarak bozulması, bu ticari verilerin bulunduğu dosyaların silinme, diskin yeniden biçimlenmesi, diskteki dosya takip veya dahili yapının bozulması, yanlışlıkla yedek almadan silinmesi ya da yanlışlıkla formatlanması vb. sebebiyle veriler erişilemez hale gelmektedir. Bu gibi saydığımız arızalarda silinme gibi erişilemez hale gelmiş veriler tamamıyla kaybolmadığından veri kurtarma işlemi yapılarak bilgilerinize tekrar ulaşmak mümkündür.
Veri kaybının nedenleri;
Veri kaybının nedenleri elektrik kesintileri, doğal afetler, ekipman arızaları, verilerin yanlışlıkla silinmesi, sabit sürücünün biçimlendirilmesi, donanımsal arızalı sabit diske yazılımsal kurtarma metodlarının uygulanması, sürücü okuma ve yazma kafalarının bozulması, sabit disk plaka yüzeyinin çizilmesi, zarar görmesi, yazılım tabanlı çökmeler, mantıksal hatalar, işletim sisteminin açılmaması gibi sebeplerdir.
Flash Bellekten Veri Kurtarma
Flash bellekler kesinti anlarında bilgi kaydetmeyen kullanım olarak ram ve hard disk ile aynı bir bellektir. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılmakta olan flash bellekte oluşabilecek fiziki ve yazılımsal arızalarınızda veri kurtarma işleminiz yapılmaktadır.
Raid Diskten Veri Kurtarma
RAID, sabit sürücülerde veri okuma ve yazma için birden fazla sabit sürücüyü aynı anda farklı şekillerde kullanarak yapılan veri depolama yapılandırmasıdır. RAID, tek bir mantıksal sürücüyü, çoklu diskler üzerinde birleştirir. Bu şekilde işletim sistemi birçok farklı sabit disk görmek yerine sadece bir tane görür. Tek sürücüye göre RAID kombinasyonları, veri bütünlüğünü ve güvenliğini sağlar, hata toleransını azaltır, verileri korur, performansı ve disk kapasitesini artırır. Raid sisteminizde oluşabilecek disk sorunlarında uzman ekibimiz ile veri kurtarma işleminizi yapmaktayız.
SSD Diskten Veri Kurtarma
HDD (Hard Disk Drive) teknolojisinin yerini hızla almakta olan SSD veri depolama cihazları yeni nesil veri depolama cihazlarındandır. Verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan sürücülere verilen isimdir. Yüksek performansı nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Geleneksel sabit disklere göre SSD’li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı açar.
SSD hareketli parçalara sahip olmadığından, HDD gibi aniden bozulma ihtimalleri daha düşüktür. Bununla birlikte arıza yapan bir SSDden veri kurtarmak çok daha zor olabilir. Üretici tarafından kriptolu üretilmesi sebebiyle bazı SSD’lerden statik elektriklenme ve manyetik alana maruz kalma sonrası veri kurtarılamaz. SSDnin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştığında kullanılmaz hale gelir. Hareketli parçalara sahip olmaması, SSDnin dışarıdan gelecek sarsıntılardan etkilenmez.
Parma Bilişim’in veri kurtarma işlem süreci diskin ilk önce analiz edilmesi ile başlar. Eğer veri alınabilecek durumdaysa, SSD veri kurtarma süreci devam eder. Bu konuda tecrübe ve bilgiye sahip uzman kadrosuyla, veri kurtarma işlemi yapılabilmektedir.